Na łamach nowego numeru „Misyjnych Dróg” autorzy ukazują misje od strony kuchni. Piszą o Eucharystii i Bogu, który przychodzi pod osłoną chleba i wina; o misyjnym, kolorowym jedzeniu; o misjonarkach i misjonarzach – dzielących sposób życia, a więc miejscową kulturę i rodzaje pożywienia z miejscowymi, wprowadzających nowoczesną agronomię. Poruszono także temat głodu i misyjnej pomocy ludziom – czytamy na portalu misyjne.pl.
„Gdyby napisać przepis na udaną działalność misyjną, byłoby w nim miejsce na: osobiste doświadczenie spotkania z Bogiem; dzielenie się wiarą; sprawowanie sakramentów; miłość i troskę wyrażane także przez budowę szkół czy ośrodków zdrowia; synodalne, bo wspólne kroczenie do Boga; wejście z szacunkiem w miejscową kulturę, cierpliwość, czas… Do tego eintopfa, czyli jednogarnkowej potrawy misyjnej, pewnie wiele by można jeszcze dodać” – napisał w edytorialu redaktor naczelny Marcin Wrzos OMI. „W tym wydaniu „Misyjnych Dróg” zaglądamy na misje od strony kuchni. Piszemy o Eucharystii, która jest szczytem i źródłem życia chrześcijańskiego. Jest sprawowana na misjach, czasem w pięknych katedrach, a czasem w ledwie stojących kaplicach. Przychodzi tam Bóg przez chleb i wino, a więc przez pokarm i Słowo. Jest w tym ważna intuicja. Bóg jest kimś podobnym do pokarmu, a więc koniecznym do przetrwania. Piszemy, a jakże, o misyjnym kolorowym jedzeniu, tak różnym od naszego, pachnącym egzotycznymi przyprawami. O misjonarkach i misjonarzach – dzielących sposób życia, a więc miejscową kulturę i rodzaje pożywienia z miejscowymi, jak i wprowadzających nowoczesną agronomię. Piszemy też o głodujących i misyjnej pomocy im, a także o wyrzucaniu jedzenia” – zauważył.
Autorzy tekstów na łamach „Misyjnych Dróg” (m.in. Beata Legutko, dr Justyna Nowicka, maciej Kluczka, Piotr Ewertowski) opowiadają o misyjnej kuchni, Eucharystii, o problemach z redystrybuują żywności, zaangażowaniu misjonarzy w tym kontekście na poszczególnych kontynentach. Ekspertami wydania są: Piotr Abramczyk, Marek Ochlak OMI, Joanna Górska, dr Aneta Rayzacher-Majewska oraz dr Józef Wcisło OMI. W dwumiesięczniku można przeczytać opracowanie na temat misyjności zmarłego niedawno papieża Benedykta XVI (ks. Wojciech Nowicki), a także materiał o znaczeniu posiłków w religiach abrahamowych (dr Małgorzata Rzym).
W 219. numerze „Misyjnych Dróg” czytelnicy znajdą rozmowy: z oblatem posługującym głodnym ludziom ulicy w Korei Południowej Vincenzo Bordo OMI i z Tomaszem Jakubiakiem, kucharzem znanym z „MasterChefa Juniora” – odpowiednio o pomocy najuboższym i kontekście kulturowym kuchni. W czasopiśmie znalazło się miejsce na dwa fotoreportaże. „Jednak to nie nocne targowisko, ale Soweto Market wgryza się w pamięć najmocniej. Soweto szare, dymiące palonymi oponami. Soweto, gdzie w umarłych bazarach mieszkają dziesiątki dzieciaków, które swoje szczęście i szanse na lepsze życie powierzyły ulicy, nieświadome tego, co je na niej czeka. Soweto zwykłe i przerażające” – to fragment zapisków Krzysztofa Błażycy z afrykańskich targów i bazarów. Natomiast drugi reportaż Mateusza Zysa OMI przedstawia malgaskie ryżowiska.
W kolejnym wydaniu czasopisma nie brakuje działu „Przyjaciele Misji”, a także informacji dotyczących prowadzonego przez redakcję projektu „Misja Szkoła”. Jak zwykle jest też szesnastostronicowa wkładka dla dzieci „Misyjne Dróżki Dreptaka Nóżki” – tym razem z opowieściami ze Słowacji. Opublikowano także felietony Elżbiety Adamiak i ks. Andrzeja Draguły. Na łamach pisma czytelnicy zachęcani są też do korzystania z internetowego portalu misyjnego www.misyjne.pl.
„Misyjne Drogi” to prawie stustronicowy dwumiesięcznik wydawany od 1983 r. w Poznaniu przez Zgromadzenie Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej. Do publicystów piszących na jego łamach zalicza się ks. Tadeusza Isakowicza-Zaleskiego, o. Jarosława Różańskiego OMI, Tomasza Terlikowskiego, o. Andrzeja Madeja OMI, Elżbietę Adamiak, ks. Artura Stopkę oraz ks. Andrzeja Dragułę. Celem redakcji jest kreatywna i ciekawa prezentacja działalności misyjnej Kościoła, treści religioznawczych, podróżniczych i antropologicznych. „Misyjne Drogi” to czasopismo misyjne o największym nakładzie i objętości w Polsce, dostępne jest także w wolnej sprzedaży.